Ooglidcorrectie

Dermatochalasis bestaat uit een ontsierende huidplooi en zwelling van het boven- of onderooglid door leeftijdsgebonden uitzetting en verdunning van de huid en pezen van het aangezicht, en uitpuilen van vetloges onder de huid van de oogleden. De enige behandeling hiervan is heelkundig. Hierbij wordt een teveel aan huid en eventueel vet verwijderd. In het bovenooglid wordt, na zorgvuldige aftekenen, de overtollige huid weggenomen alsook spier en vetweefsel indien noodzakelijk. De insnede wordt gemaakt in de huidplooi waardoor het litteken nagenoeg onzichtbaar is. Het onderooglid wordt ingesneden ofwel in de huid onder de wimpers, ofwel langs de binnenzijde van het ooglid om van daaruit de overtollige vetloges te verwijderen. De ingreep gebeurt meestal ambulant en onder plaatselijke verdoving.

Onmiddellijke postoperatieve gevolgen:

Bloeding en zwelling van de oogleden, slecht sluiten van de oogleden, tijdelijk veranderde gezichtsscherpte. Deze ongemakken zijn reeds na 7 à 10 dagen grotendeels voorbij doch een lichte zwelling kan meerdere weken aanhouden.

De nabehandeling:

bestaat uit kunsttranen, antibiotische oogzalf en ijskompressen.

Het resultaat:

is goed en kan een spectaculaire verjonging van de blik en het aangezicht bekomen, doch rimpels en kleurveranderingen van het ooglid worden hiermee niet behandeld. Het litteken geneest snel en wordt bijna onzichtbaar. Sommige imperfecties kunnen zelfs bij een goed uitgevoerde ingreep blijven bestaan.
Het resultaat van de ingreep is ook langdurig, hoewel de natuurlijke veroudering van het aangezicht voortgaat is een revisie meestal niet voor 10 jaar noodzakelijk.

Complicaties:

Ernstige complicaties zijn zeer uitzonderlijk, zo kan een uitgebreide bloeding met druk op de oogzenuw gezichtsverlies met zich meebrengen, ook malpositie van het ooglid zoals ectropion (het naar buiten kantelen van het ooglid), rond oog, of lagophthalmie (onvolledig sluiten van het oog) zijn mogelijk. Doch een uitgebreid vooronderzoek door uw oogarts , een goed gestelde indicatie en een juist gedoseerde chirurgie kunnen deze complicaties vermeden worden.